De Lichtenberger Methode
Een rijke volle ontspannen klank geeft vertrouwen
Het vertrouwen dat besloten ligt in een rijke, volle en ontspannen stem zijn sprekers vaak niet bewust. Evenmin hoezeer wij met elkaar verbonden zijn, wij leven mee met een spreker. Is de spreker ontspannen, dan ontspant dat haar luisteraars en kan je beter horen wat ze zegt. Met rijk wordt bedoeld dat in een stem meerdere boventonen te horen zijn. Hoe vrijer je een klank laat vibreren hoe diverser de frequenties.
Hoe ontstaat zo'n klank
Wij gaan uit van sensorische waakzaamheid en motorische rust omdat de stembanden, ons hoofdinstrument als spreker, uit bindweefsel en slijm bestaat dat in trilling gebracht wordt door ons parasympatisch zenuwstelsel en samenwerking van diverse zintuigen. We ontvangen de klank en geven het door, in plaats van het op kracht te produceren. Dat maakt stem geven makkelijker en dat hoort en voelt de luisteraar.
Subkopje in het vet
Het doel is zo natuurlijk mogelijk te klinken. De klank organiseert zich zelf, en het lichaam, mits je je wil kan loslaten. Dat is een uitdaging voor ons mensen en daar begeleid ik je in. Het levert naast een rijkere klank namelijk ook meer gemak en een prettig lichaamsgevoel op. Het Lichtenberger Instituut, een Duits onderzoeksinstituut voor toegepaste stemfysiologie, bekijkt al 40 jaar met Duitse grondigheid alles wat invloed heeft op het klank maken van sprekers, zangers en instrumentalisten. Het levert overigens praktische specifieke fysieke oefeningen op En een bijzondere vraagtechniek waardoor jij je zelf beter waarneemt.
Subkopje in het vet
Als Lichtenberger docent leer ik jou relevante lichaamsdelen met klank te bevragen. Waar jouw aandacht is is jouw adem (en daarmee je klank). Wanneer je het doet zal je voelen wat ik bedoel. Jij krijgt informatie hoe dat lichaamsdeel zich gedraagt en hoe je het kan optimaliseren voor meer resonance. Dan klinkt jouw persoonlijkheid rijk en vol door in je stem. Zo benaderen we articulatie, verstaanbaarheid, contact met het publiek en andere aspecten anders. Het spreken stroomt makkelijker en je verhaal delen wordt leuker. Je blijft namelijk beter bij je zelf, terwijl je ook beter luistert naar het publiek. Het maakt hen aandachtiger. Zo ontstaat een echte dialoog, ook al zeggen zij niets. Jij zal sneller opmerken wanneer een vraag stellen zinvol is en jij hen nog relevantere informatie geeft.